Konsten att få det jobb man vill ha

Att leta efter ett jobb kan vara nog så svårt, men att leta efter det jobb man verkligen vill ha, och dessutom få det – det är svårare. Ibland jobbar man bara för att överleva, och då nöjer man sig egentligen med vad som helst. Så länge maten står på bordet och man har tak över huvudet så är de flesta nöjda. Det finns ett känt talesätt som lyder ”arbeta för att leva, lev inte för att arbeta” – och det ligger sannerligen någonting i det. Att arbeta är en sak, men att jobba med det man verkligen vill och tycker om är en helt annan grej. Så hur får man egentligen det jobb man vill ha? Många utav oss har barndomsdrömmar eller ett intresse, och oddsen är att du vid något tillfälle tänkt att du istället borde följa dina drömmar. Oavsett om det handlar om brandman, artist eller webbdesigner så det sällan omöjligt, och om folk kan jobba uppe i rymden som astronaut så kan vi normala dödliga lyckas jobba med saker vi tycker om också.

Följ dina drömmar och hitta yrket på vägenDet första steget är först och främst att se efter vart man står idag, och hur långt ifrån ens drömjobb man befinner sig. Är du arbetslös, eller är du redan nu anställd på ett företag? Kanske du studerar eller är sjukskriven? Det spelar egentligen ingen roll vad man gör, så länge man har en utgångspunkt att börja bygga vidare utifrån. Det andra steget är att ta reda på vad som krävs för att få jobbet. Här kan det vara en god idé att prata med människor som är yrkesverksamma inom den bransch man vill jobba inom, eller att läsa jobbannonser och vilka kompetenser som förutsätts. Kraven kan nämligen se väldigt olika ut, vissa yrken kräver tidigare erfarenhet medan andra kräver utbildning (eller båda delarna).

När man har spaltat upp samt identifierat kravställningarna och kvalifikationerna är det dags att gå vidare. Här kan stegen skilja sig beroende på vilket yrke man är ute efter att få. Dessutom har det mycket att göra med ens egna prestationer och bagage hittills. Om man vill bli stridspilot men har dålig syn är det kanske inte så mycket man kan göra, medan om man istället vill bli författare så är det en utbildning man bör gå. Det varierar med andra ord kraftigt beroende på karriär och yrke, men ett första steg kan ofta vara att leta reda på relevanta kurser eller utbildningar. I vissa fall kanske man redan har kvalifikationerna klara, och då är det bara att ge sig ut med armbågarna före i kampen om att få jobbet.

Något annat som är mycket viktigt är dedikation och självdisciplin, att få det jobb man verkligen vill ha sker inte över en natt. Alla människor som har ett högavlönat, roligt eller underbart jobb har med stor säkerhet fått kämpa hårt för att komma dit. Förbered dig med andra ord på att tänka långsiktigt, strategiskt och att hålla huvudet kallt. Vägen dit kan vara lång, men väl där så finns det få saker som är så belönande som att nå sitt mål.

Att få sitt drömjobb är inte omöjligt, bara svårt – men vad är egentligen enkelt här i livet?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *