Centralorganisationer för fack i Sverige

Centralorganisationer är en samordnande sammanslutningar för Sveriges fack. Det gör det möjligt för flera fristående arbetstagarorganisationer att gå ihop för att driva på viktiga frågor och och förhandlingar. Genom att organisera flera fackförbund blir ditt enskilda medlemskap i facket kraftfullare och löntagarens röst får större genomslagskraft.Ett bra exempel på detta är den senaste avtalsrörelsen där flera fack gick samman för att sätta press på arbetsgivarsidan.

Fackliga Centralorganisationer i Sverige

  • LO – Landsorganisationen är Sveriges största centralorganisation och består av sammanlagt 14 olika fackförbund.
  • SACO – Sveriges akademikers centralorganisation förkortat Saco organiserar 22 oberoende fackförbund. Ett krav för att ingå i ett SACO-fack är at du har en akademisk utbildning.
  • TCO – Tjänstemännens Centralorganisation samordnar 18 anslutna fackförbund för tjänstemän och är den centralorganisation i Sverige som växer absolut snabbast.
Gemensamt EU-kontor i Bryssel

Numera fattas många viktiga beslut inom i Bryssel som påverkar företag och löntagare i Sverige. Därför finns det fackliga brysselkontoret – Brussels Office of the Swedish Trade Unions som bevakar EU i arbetstagarnas intresse. Brysselkontoret ägs gemensamt av centralorganisationerna LO, TCO och SACO.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *