A-kassa = Sveriges mest nyttjade omställningsförsäkring

Att stå helt utan lön mellan två jobb är en mardröm som få vill uppleva. I Sverige har vi det dock väl förspänt med ett välutvecklat skyddsnät för arbetstagaren.

A-kassa är en frivillig arbetslöshetsförsäkring som skyddar din inkomst vid arbetsförlust. Som arbetslös med tecknad a-kassa har du i grunden rätt till maximalt 80% ersättning av din tidigare lön. För att du skall kunna få ut ersättningen måste du ha varit medlem i minst 12-18 månader samt uppfylla arbetskravet. Innan a-kassan betalas ut behöver du skriva in dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

Grundskyddet och den lönerelaterade ersättningen från a-kassa uppgår från och med den 7/9 – 2015 till maximalt 20 020 kr (14 500 kr efter skatt). Därutöver kan du teckna en inkomstförsäkring som ersätter lönen över inkomsttaket.

Att vanliga löntagare har dessa skydd kan vi tacka fackförbunden för. Utan deras tidiga kamp hade arbetstagarens rättigheter troligtvis inte varit lite omfattande som de är idag.

Initialt skötte facket a-kassan på liknade vis som man idag erbjuder och sköter inkomstförsäkringar. En vanlig missuppfattning är att man måste vara med i facket för att kunna teckna a-kassa. Detta stämmer inte, dock har fackförbunden ett nära samarbete med arbetslöshetskassorna.

Den höjda a-kassan 2015 i siffror:

Så här höjs arbetslöshetsersättning hösten 2015.

  • Dagpenningen i a-kassan höjs från 680 kronor till 910 kronor de första 100 dagarna
  • Taket för a-kassa höjs från 18 700 kr till 25 025 kr
  • Före skatt kan du med de nya nivåerna få ut maximalt 20 020 kr istället för tidigare 14 960 kr.
  • Maximalt kan du få ut 14 500 kr/mån efter skatt istället för tidigare 11 000 kr/mån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *